NDS - Nordic Drilling System
Pierre Entreprenad

Historia

Pierre Entreprenad

År 1959 grundade Claes Pierre det som idag är Pierre Entreprenad i Gävle AB. Innan dess reste han, sedan unga dagar, från norr till söder i Sverige och byggde broar av sten, vilket han i sin tur hade lärt sig av sin far Mattias Pierre som för övrigt kallades ”Ragundagranitens mästare”.

Mattias förmåga att bearbeta och foga samman granitblock var mästerligt. De byggnadsverk som Mattias skapade runt om i Ragunda kommun är av dagens skick att döma evigt stående. De arbeten han utförde omkring förra sekelskiftet är än idag helt intakta och vittnar om en enorm yrkeskunskap. Han hade förmågan att med hjälp av enkla men effektiva medel hantera flera hundra kilo tunga stenblock. Hans arbete med att hantera de stora stenarna från stenbrottet till dess att det låg på plats i aktuellt bygge var alltid lika fascinerande. ”Man behövde aldrig tvivla på resultatet, allt gjordes perfekt, kvalitetskraven var höga och yrkesstoltheten likaså”, sade en av dåtidens beställare.

Med det kunskapsarvet fortsatte Claes Pierre utföra byggnadsarbeten runtom i Sverige, för att slutligen bosätta sig i Gävle 1959 och starta det egna företaget Byggnadsfirman C. Pierre. År 1968 bildades Byggnadsaktiebolaget C. Pierre med inriktning främst på hus, industri, väg och vattenbyggnader. I styrelsen satt förutom Claes, hans fru Emmy samt sönerna Sune och Hans Pierre. Kamrer på den tiden var Helmer Nygren.

 

Några arbeten värda att nämna från Claes tid är bland annat:

• Kaolinmagasinet i Gävles inre hamn invigdes 1967 och Claes med sin byggnadsfirma var huvudentreprenör. Det blev en gigantisk byggnad med kapacitet att lagra 13 000 ton kaolin vilket är en lera i pulverform som används inom pappersindustrin. Tack vare denna byggnad kunde Gävle hamn distribuera 25 % av Sveriges kaolinbehov.

• Byggnationen av BD-Bryggan i båthamnen i Fliskär som är 418 meter lång. Genom dess gedigna konstruktion tål den stora påfrestningar av såväl is som hård sjögång. Den gjordes 1975 och kostade på den tiden 600 000 kronor.

• Omskrivet blev även den ”nya” Storviksviadukten. Det var SJ som lät bygga en ny viadukt för tåglinjen Storvik-Falun över riksväg 80 och Pierre blev entreprenör för projektet. Det var en riskfylld och besvärlig arbetsplats med den närliggande riksväg 80 och dess trafik.

 

Claes Pierre var en mycket yrkesstolt och värdig man med ett fast handslag. Han gick i pension 1980 och sonen Sune Pierre tog då över företaget. Ända fram till sin bortgång var Claes ofta och hälsade på firman. Alltid lika intresserad av utvecklingen och vilka projekt som var på gång.

Även Sune började sin bana tidigt i företaget. Redan som tonåring fick han följa med Claes och hjälpa till med allt fler ansvarsfyllda uppgifter. Sune blev med tiden väl etablerad i Gävle och han lade grunden till det som idag är företagets starkaste kännetecken, att vara en trygg och konstruktiv samarbetspartner samt en stabil arbetsgivare. Han blev känd för att göra goda affärer och ro många stora projekt i hamn och blev omtyckt av många. Karaktären gick inte att ta miste på, stor pondus och ett kraftfullt handslag som ligger i generna. Sune som nu passerat 70 års ålder njuter av livet som pensionär men det går inte många dagar innan han gör ett besök på firman, precis som hans far alltid gjort. Även Sunes bror Hans var aktiv inom företaget men gick bort alldeles för tidigt. Hans son Johan Pierre knyter dock ihop släktbanden inom företaget genom att arbeta som platschef.

Företaget har utvecklats från att ha haft ett par avdelningar med ett tjugotal anställda till att vara en heltäckande entreprenör som kan ta sig an de flesta varierande byggprojekt. I dag finns det mesta av kompetensen inom verksamheten vilket gör företaget effektivt och mycket konkurrenskraftigt.

Fredrik Pierre, son till Sune driver idag Pierre Entreprenad och har en filosofi om att inget är omöjligt och att allt går att lösa. Fredrik har arbetat inom företaget sedan 1985 och kan det bokstavligen utan och innan. Han har likt sin far arbetat hårt och med tiden övertagit ansvaret och utvecklat företaget till där vi är i dag. Företaget är nu mer stabilt än någonsin och avdelningarna utvecklas kontinuerligt. Vilket är den främsta målsättningen, att fortsätta utvecklas för att vara den självklara partnern i alla typer av byggentreprenader.

 

Kontakt
Pierre Entreprenad
Atlasgatan 1, 802 86 Gävle
Telefon: 026-54 45 00
E-post: info@pierre.se

Org.nr: 556582-9784

FacebookYoutube

Pierre Entreprenad i Gävle AB • Atlasgatan 1, 802 86 Gävle
Tel: 026-54 45 00 • E-post: info@pierre.se

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.

PIERRE ENTREPRENAD

CONSTRUCTION SINCE 1959